Het onderhoud van een houten vloer

In het verleden was het onderhoud van een houten vloer een heel karwei. De meeste vloeren waren afgewerkt met (lijn)olie en werden eens in de zoveel tijd ingewreven met was en vervolgens met lekker geurende verse kruiden. Tegenwoordig zijn er speciale onderhoudsmiddelen op de markt die het werk vereenvoudigen, maar nog altijd vraagt het onderhoud van een houten vloer speciale aandacht.

Dagelijks, droog onderhoud

Zand – ook heel fijn zand – werkt bij het inlopen als schuurpapier. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik moet er dagelijks of enkele keren per week geveegd of gestofzuigd worden. Let er daarbij op de bezem of zuigmond voorzien is van een zachte borstel. Ook vegen met een stof-aantrekkende doek die niet pluist, werkt goed.

Eenvoudig vochtig onderhoud

Het beste is om na het droog onderhoud af en toe de houten vloer met een licht vochtige mop of doek met gewoon water te reinigen. Er mag beslist niet te veel water gebruikt worden omdat de kans bestaat dat het hout gaat werken door het vocht. Handig zijn de speciale dweilsystemen die gedoseerd water op de vloer sprayen en met een rulle doek de vloer dweilen en drogen.

Speciaal vochtig onderhoud

Als u regelmatig droog en nat reinigt, hoeft u maar af en toe een speciaal onderhoudsmiddel voor uw vloer te gebruiken. Meestal is eens in de twee weken voldoende, bij intensief gebruik vaker. Voor geoliede vloeren en gelakte vloeren zijn de onderhoudsmiddelen verschillend, bij de aankoop hiervan moet u daar rekening mee houden. Bij het speciale onderhoudsmiddel voor een geoliede vloer zit bijvoorbeeld zeep die niet alleen reinigt, maar ook een beschermende laag achterlaat. Bij een gelakte vloer geeft zeep juist een doffe laag en moet eventueel gebruikte zeep goed worden verwijderd.

Jaarlijks onderhoud

Eén à twee maal per jaar moet een geoliede vloer helemaal met onderhoudsolie worden behandeld. Druk belopen gedeeltes zelfs vaker. De onderhoudsolie gebruikt u ook na het verwijderen van een hardnekkige vlek met het speciale onderhoudsmiddel. Een gelakte vloer moet één à twee maal per jaar met een polish worden behandeld.

Preventief

Leg een goede schoonloopmat bij de buitendeuren en draag bij voorkeur binnenshuis pantoffels of sloffen waarmee u niet buiten komt. Een vloerkleed op drukbelopen plaatsen voorkomt onregelmatige slijtage van de vloer.

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze Vloeren Guru die je op de hoogte houdt van Floorsite producten. Ook geeft Klaske handige tips om zo lang mogelijk van je vloer te genieten.