Met het borstelen van een houten vloer wordt het borstelen met een staalborstel bedoeld. Zo wordt het zachte hout tussen de harde nerven weggeborsteld en krijg je een duidelijk voelbare en zichtbare houtstructuur. Bovendien kun je een prachtig licht-donker-spel creëren met (whitewash) olie. Een geborstelde vloer heeft een doorleefd, robuust uiterlijk.

De effecten van olie

Als je een geborstelde vloer met een donkere olie behandelt, zal er meer olie in de gleufjes blijven zitten en donkerder worden. Als je je vloer ook nog gerookt hebt, zal het effect nog wat sterker zijn. Kies je bij een gerookte en geborstelde vloer voor een witte whitewash olie, dan zal de witte olie tussen de nerven licht kleuren, terwijl de nerf de kleur van het gerookte hout grotendeels behoudt.

Diep of oppervlakkig borstelen

Hoe dieper je borstelt, hoe duidelijker de structuur en hoe sterker het effect. In een diep geborstelde vloer kan echter ook meer vuil terechtkomen. Bovendien houdt je bij een diepe borsteling een relatief dunnere plank over voor het geval je je vloer na tien jaar opnieuw wilt schuren en behandelen.

Afhankelijk van het gebruik van de vloer en je eigen voorkeur, zul je een afweging moeten maken hoe diep je borstelt.

Welke houtsoorten kunnen worden geborsteld

De houtsoorten die Floorsite verkoopt – grenen en eiken – zijn beide geschikt om te borstelen. Omdat grenen wat zachter is dan eiken, moet je bij grenen planken wat voorzichtiger en rustiger borstelen. Als je zelf gaat borstelen, probeer het dan even op een proefplankje uit!

Ook voor samengestelde planken

De samengestelde planken in het assortiment van Floorsite – het lamelparket en de multiplank of duoplank – zijn geschikt om te borstelen. Wel is het zaak om niet al te diep te borstelen. Ook het massief eiken en grenen kunnen natuurlijk prima geborsteld worden.

Voor of na het leggen borstelen

Het handigst is de planken te borstelen voor je ze legt. Op die manier heb je niet te maken met randen en hoekjes die lastig of helemaal niet met een machine te bereiken zijn. Heb je jouw vloer al liggen? Ook dan is je vloer nog prima te borstelen. Je kunt dan een grotere machine gebruiken – wat sneller gaat – en de randen en lastige hoekjes met de hand doen. Omdat elke plank anders is en de vloer een onregelmatig, natuurlijk uiterlijk heeft, zal een afwijkende manier van borstelen niet opvallen. Ook zijn er borstelmachines die geschikt zijn voor de randen.

Zelf doen of laten doen

In principe is zelf borstelen prima te doen, mits je een goede borstelmachine hebt. Je kunt er eentje huren – een grotere machine als je je vloer al hebt liggen – of zelf aanschaffen. In het laatste geval zou je kunnen kiezen voor de machine van Makita. Je kunt hier niet alleen mee borstelen, maar ook mee schuren en polijsten.

Natuurlijk kun je de klus ook laten doen. Floorsite kan je desgewenst helpen de juiste professionals te vinden.

Zelf borstelen, een kort stappenplan

Als je zelf je plankenvloer gaat borstelen, ga je het hout eerst grof schuren, bijvoorbeeld met korrel 50. Daarna schuur je iets fijner, met korrel 80. Nu kun je gaan borstelen. Daarna schuur je nog een keer lichtjes na met een fijne korrel, bijvoorbeeld korrel 120.

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze Vloeren Guru die je op de hoogte houdt van Floorsite producten. Ook geeft Klaske handige tips om zo lang mogelijk van je vloer te genieten.