Terug naar de Legwijzers en informatie

Kies de juiste legrichting voor je vloer

Of je nu laminaat, een pvc-vloer of een echte houten vloer legt, je zult een keuze moeten maken in welke richting je hem legt. Floorsite helpt je hier graag bij.

Meest gebruikte legrichting

Het vaakst wordt een vloer dwars op het grootste raam – met de meeste lichtinval – gelegd. Als je een vloer op deze manier legt, strijkt de lichtinval in de lengterichting over de planken. Hierdoor zullen de naden minder opvallen, waardoor het geheel rustiger oogt en ruimtelijker overkomt. Heb je een hoekwoning of vrijstaande woning waarbij van twee kanten ongeveer evenveel licht komt, kijk dan naar de deuropening en de looprichting vanaf de deur de kamer in. De looprichting is dan de te kiezen legrichting.

Legmogelijkheden voor een ruimtelijk effect

Je kunt de legrichting gebruiken om een optisch effect te creëren.

  • Een smalle kamer lijkt breder als je de planken dwars op de langste wanden legt.
  • Een korte kamer lijkt langer als je de planken in de lengte van de kamer legt.
  • Een ruimte lijkt groter als je de vloer diagonaal legt. Dit komt omdat je ogen onbewust de lijnen van de vloer volgen naar de twee verste hoeken tegenover elkaar. Een diagonaal gelegde vloer oogt bovendien speels. Vaak wordt gekozen voor een hoek van 45 graden, maar ook een kleinere hoek heeft dit ruimtelijke effect al.
  • Het motief van de visgraatmotief vormt een pijl. Het optisch effect van deze pijl zal het grootst zijn wanneer deze de lengte van de ruimte in wijst.

Lees ook de tekst over het optische effect die plinten kunnen hebben en de informatie over de kleur van de vloer.

Voor- en nadelen van de gekozen legrichting

  • Als je je vloer in de lengterichting van de langste zijde van de kamer legt, hoef je het minst vaak te zagen en dat scheelt natuurlijk in tijd.
  • Een vloer die je diagonaal legt, is het moeilijkst te leggen. Net als bij een visgraatvloer maak je gebruik van een gespannen lijn voor de eerste baan. Zie de legwijzer voor een visgraatvloer. Bovendien zul je bij een diagonaal gelegde vloer meer afvalstukken overhouden. Of, met andere woorden: je hebt meer vloerdelen nodig dan bij recht gelegde vloeren. Het voordeel: je hebt wel een mooie, originele vloer want er zijn niet zo heel veel mensen die hun vloer diagonaal leggen!
  • Bij een vloer die je in de breedte van een smalle ruimte legt, ben je sneller aan het einde van een rij en dat betekent dat je vaker een plank of pvc-strook op maat moet maken. Het leggen van zo’n vloer kost daarom wat meer tijd.

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze Vloeren Guru die je op de hoogte houdt van Floorsite producten. Ook geeft Klaske handige tips om zo lang mogelijk van je vloer te genieten.