Onderhoud van laminaat en PVC vloeren

Heb je voor een laminaatvloer of een vloer van PVC van Floorsite gekozen, dan heb je gekozen voor een vloer die weinig of geen speciaal onderhoud nodig heeft. We zetten het hier voor je op een rij.

Onderhoud van een laminaatvloer

Een laminaatvloer hoef je alleen maar te reinigen en vraagt verder geen speciaal onderhoud. Er zijn drie dingen waar je op moet letten:

  • Zand is een schuurmiddel. Hoe hard de toplaag van het laminaat ook is, als je regelmatig zand in huis hebt – meegenomen door de vacht van een hond bijvoorbeeld of in de kleren van kinderen – zal de toplaag sneller slijten. Regelmatig stofzuigen is echt nodig.
  • Gebruik bij het dweilen een middel dat ook geschikt is voor laminaat.
  • Dweil niet te nat. Het laminaat van Floorsite is tot op zekere hoogte vochtbestendig, maar te veel vocht is niet goed. De onderlaag kan dan uitzetten of enigszins zacht worden waardoor het laminaat niet meer mooi strak ligt.

Onderhoud van een PVC vloer

Een vloer van PVC – of dat nu dryback of klik-PVC is – heeft een toplaag die voorzien is van speciale PU-lak. PU-lak bevat voor een deel Polyurethaan, een polymeer die o.a. uit een harde en een zachte component bestaat. Daarom is deze laklaag zowel buigzaam als sterk en slijtvast. Het is die PU laklaag die af en toe onderhoud nodig heeft in de vorm van een polish. Kleine krasjes worden weer gedicht en de vloer krijgt tevens een nieuwe beschermlaag. Sommige merken hebben deze polish in twee soorten: mat en zijdeglans.

Bij normaal gebruik van de vloer is dit onderhoud eens per half jaar voldoende. Voor je de polish gebruikt, is het belangrijk de vloer te ontvetten met een speciaal middel voor PVC vloeren. Zo hecht de polish beter en bovendien wordt de vloer zo extra goed gereinigd.

Voor het normale, frequente reinigen van je PVC vloer let je op twee dingen:

  • Net als voor de andere vloeren van Floorsite geldt dat zand niet goed is voor je PVC vloer. Het schuurt de PU laklaag. Regelmatig stofzuigen of vegen en dweilen is daarom belangrijk.
  • Gebruik voor het dweilen een schoonmaakmiddel dat speciaal geschikt is voor PVC. Je kunt PVC gewoon nat dweilen, maar wil je je vloer snel droog hebben, dweil dan niet te nat en kies bijvoorbeeld voor een sneldrogend reinigingsmiddel op basis van alcohol.

Preventief

  • Vooral bij intensief gebruik van de vloer kun je met een goede schoonloopmat voorkomen dat er veel zand, nattigheid en vuil mee naar binnen komt.
  • Zet geen bloempotten direct op de vloer, maar gebruik een onderschotel zodat er geen (modder)water op de vloer kan komen.
  • Viltjes onder je stoelpoten en andere meubelen die regelmatig verschoven worden, helpen krasjes voorkomen.

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze Vloeren Guru die je op de hoogte houdt van Floorsite producten. Ook geeft Klaske handige tips om zo lang mogelijk van je vloer te genieten.