Je hebt er misschien wel eens van gehoord: chemische broei en brand die daardoor kan ontstaan. Daarom denk je misschien dat chemische broei niets met de door jou gebruikte natuurlijke olie te maken heeft. Toch is dat wel zo. Floorsite legt je precies uit hoe het zit en wat je moet doen om broei – en brand! – te voorkomen als je met de poets- of oliemachine in de weer bent geweest.

Het proces

In de olie of oliehoudende producten – zoals boenwas – zitten micro-organismen die warmte genereren. Als een doek met olie op een prop of in een plasticzak of –bak ligt, kan de warmte niet weg en zal de temperatuur oplopen tot zestig à zeventig graden. Bij die temperatuur gaan de micro-organismen dood. Op dat moment nemen de chemische processen het over. Koolstof wordt met behulp van zuurstof omgezet in kooldioxide en daarbij loopt de temperatuur pas echt flink op, je zit dan al snel boven de 100 graden. Het vocht in het materiaal verdampt en de temperatuur loopt nog verder op en vliegt spontaan in brand.

De grote boosdoeners: vocht en zuurstof

De micro-organismen leven alleen in het vochtige materiaal, de olie die niet is opgedroogd. In een kurkdroge doek zijn dus geen micro-organismen die warmte genereren. In een luchtdicht afgesloten omgeving kan de temperatuur wel oplopen naar zestig tot zeventig graden, maar dan stopt het omdat er onvoldoende zuurstof is om de koolstof om te zetten in kooldioxide.

Hoe voorkom je broei?

Uit bovenstaande verhaal kun je al begrijpen wat je met je oliepads of doeken moet doen:

  • Hang ze op of spreid ze uit (zodat de warmte weg kan) en laat ze heel goed drogen. Doe de doeken in geen geval in de droogtrommel! Ook zou je ze in een zelfsluitende metalen bak kunnen stoppen, maar in de meeste huishoudens is zo’n bak niet afwezig.
  • Een tweede mogelijkheid is de doeken in een grote bak met water te stoppen en ze vlak voor het huisvuil wordt opgehaald, de doeken weg te gooien. Deze methode heeft als nadeel dat je nooit zeker weet wat er vervolgens met jouw natte doeken gebeurt. Je bent er zelf wel mooi vanaf, maar als het tegenzit, ontstaat er elders alsnog chemische broei.
  • De doeken uitwassen? Ja, dat kan. Net als je kleren als daar onverhoopt olie of boenwas in is gekomen. Maar zorg ervoor dat je op een voldoende hoge temperatuur wast. Zestig graden is voldoende, maar veiliger is negentig graden.

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze Vloeren Guru die je op de hoogte houdt van Floorsite producten. Ook geeft Klaske handige tips om zo lang mogelijk van je vloer te genieten.