Terug naar de Legwijzers en informatie

Kies de juiste ondervloer

Als je een mooie vloer hebt uitgekozen, ben je er nog niet, je moet namelijk nog een ondervloer kiezen. En daar bestaan er heel wat van. Welke ondervloer je moet hebben, hangt van verschillende dingen af:

  • Het soort vloer dat je gaat (laten) leggen;
  • De (staat van de) constructievloer;
  • De eisen die je nog meer stelt aan een ondervloer.

Wat dat laatste betreft, soms eist een vereniging van huiseigenaren of de woningbouwvereniging een goede geluidsisolerende ondervloer. Dat gebeurt regelmatig voor bovenwoningen en appartementen. Soms ook moet een ondervloer andere eigenschappen hebben, zoals een vocht-isolerende of brandvertragende werking.

Ondervloer voor een houten vloer

Ondervloer voor een zwevende vloer

De ondervloer voor een zwevende vloer ligt net als de vloer zelf los op de constructievloer. Floorsite verkoopt ondervloeren op rol en als platen. Ze hebben verschillende eigenschappen, in de showroom vertellen we je er alles over.

Ondervloer voor een vaste vloer

In sommige gevallen kun je een houten vloer direct op de ondervloer lijmen of spijkeren (of nieten met tackers). Maar vaak wordt er een ondervloer gebruikt van spaanplaat, multiplex of MDF.

Ondervloer voor een PVC vloer

Een dryback PVC vloer verlijm je rechtstreeks op de geëgaliseerde constructievloer. Voor klik-PVC heeft Floorsite rubberfolie die speciaal geschikt is voor click-PVC.

Ondervloer voor een laminaatvloer

Voor een laminaatvloer – met of zonder kliksysteem – is de keuze groot wat betreft de ondervloer. Er bestaan veel verschillende soorten, sommige op rol, andere als plaatmateriaal. Floorsite heeft zowel platen als folie op een rol. Onze medewerkers in de showroom helpen je graag de juiste keuze te maken.

Ondervloer en vloerverwarming

Als je vloerverwarming hebt of krijgt, zul je een aantal keuzes moeten maken. Niet elke vloer is even geschikt voor vloerverwarming.

Met PVC vloer

De beste vloer in combinatie met vloerverwarming is dryback PVC. Omdat deze PVC vloer op de constructievloer met vloerverwarming wordt gelijmd, heb je geen extra warmteverlies. Ook click PVC kun je gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Je moet dan wel goed letten op de warmteweerstand van de ondervloer.

Met laminaatvloer

Lang niet alle laminaatvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Dit komt omdat de onderlaag van het laminaat te sterk isoleert. De laminaatvloeren van Floorsite zijn wél geschikt voor vloerverwarming. Belangrijk is wel dat je kiest voor een ondervloer die niet te sterk isoleert.

Met houten vloer

Massief houten vloerdelen zijn isolerend en bovendien gevoelig voor een wisselende luchtvochtigheid en wisselende temperaturen. Daarom zijn houten vloerdelen geen goede combinatie met vloerverwarming. Heb je echter een moderne lagetemperatuurverwarming die is ingesteld op geleidelijke verwarming, dan is het niet onmogelijk. Je moet de vloer dan echter niet met een lak afwerken omdat deze kan gaan schilferen.

Multiplank of lamelparket werkt veel minder dan massief hout. Daarom is vloerverwarming meestal geen probleem, zeker niet met een moderne vloerverwarming. Je moet wel rekening houden met de isolerende werking van de eventuele ondervloer. Het rendement kan al snel te laag worden.