Leg wijzer met de instructies van Floorsite

Koop je een vloer bij Floorsite, dan geven we je een legwijzer mee. Voor ons laminaat is er één legwijzer, voor de PVC vloeren hebben we drie legwijzers, namelijk voor het click PVC, Visgraat PVC en het dryback PVC. Voor de houten vloeren hebben we drie verschillende legwijzers: voor zwevend te leggen houten vloeren, voor gespijkerde vloeren en voor verlijmde houten vloeren.

Bekijk hier de beschikbare extra informatie

Algemene instructies

  • Zorg voor je begint dat de vloer helemaal schoon, glad en leeg is;
  • Leg je vloer bij voorkeur bij een relatieve luchtvochtigheid van 55 à 60%, dan heb je de minste kans op krimp of uitzetten;
  • Laat massief houten vloerdelen enkele dagen acclimatiseren in de ruimte waar hij komt te liggen, zo ‘went’ hij aan de luchtvochtigheid in die ruimte;
  • Laminaat, PVC, multiplank en lamelparket moeten ook acclimatiseren, maar dat mag korter, een dag is voldoende;
  • Controleer bij een nieuwe constructievloer met een (gehuurde) hygrometer of de vloer droog genoeg is, de vochtigheid mag maximaal 1,8% zijn bij een cementvloer en 0,3% bij een anhydrietvloer.

Welk legpatroon kies je

Het vaakst wordt een vloer – zowel van laminaat als PVC en hout – in wildverband gelegd. Dit wil zeggen dat je na de eerste baan planken de volgende baan begint met het stuk dat van de eerste baan over is gebleven. Op die manier verspringen de planken op een onregelmatige manier en houd je amper reststukken over. Je kunt ook voor andere legpatronen kiezen. Het lamelparket dat wij hebben voor het visgraat legpatroon, kun je bijvoorbeeld ook heel goed gebruiken voor een halfsteens verband. Bij een halfsteens verband begin je de banen afwisselend met een hele en een halve lengte.

Ook de lengterichting van de planken kun je zelf bepalen. Meestal worden de planken met de kopse kant dwars op het grootste raam gelegd, zo valt het licht evenwijdig aan de planken en vallen de naden het minst op. Maar je kunt ook kiezen voor een optisch effect: een lange kamer lijkt minder lang als de planken in de breedte gelegd worden. Een ander ruimtelijk effect kun je creëren door de planken diagonaal te leggen.

Korte informatie over het leggen van een houten vloer

Je kunt een houten vloer op twee manieren leggen: vast of zwevend. Zwevend wil zeggen dat de vloer niet aan de ondervloer verankerd is. Vast leggen kan op twee manieren: verlijmen of spijkeren / met tackers vastzetten. Als je je houten vloer wilt spijkeren of met tackers wilt vastzetten, kan ook dat weer op verschillende manieren: op een houten draagvloer, op een aangebrachte ondervloer van multiplex of op houten rachels. Het spijkeren of met tackers vastzetten is het makkelijkst, daarna zwevend leggen. Een vloer verlijmen is het moeilijkst, het lijkt een beetje op het lijmen van tegels.

Voor welke methode je kiest, hangt af van je eigen voorkeur, maar ook van de ruimte en of de vloer er weer gemakkelijk uit te halen moet zijn. Een vloer op een multiplex ondervloer of op houten rachels is al snel behoorlijk dik, je moet dan uitkijken hoe dat uitkomt met deuren en drempels. Ook kunnen niet alle vloeren in grote ruimten zwevend gelegd worden. Bij een ruimte breder dan zes meter wordt bijvoorbeeld zwevend leggen van massief houten vloerdelen afgeraden, terwijl dat voor multiplank weer wel mogelijk is.