Terug naar de Legwijzers en informatie

Leginstructies kunstgras

Voor aanvang van het leggen dien je deze installatievoorschriften nauwkeurig door te lezen en tijdens het leggen te volgen. Onze garantie zit alleen op het kunstgrasproduct en dus niet op eventuele problemen tijdens of na het leggen.

De ondergrond

Voor een mooi eindresultaat is het zeer belangrijk dat er een vlakke, stabiele en drainerende ondergrond is. Daarom is het aan te raden een laag van 5-8 cm brekerszand (fijn puin mag ook) aan te brengen en dit vervolgens uit te vlakken, aan te trillen en te egaliseren. – Vervolgens kan een stabilisatiedoek geplaatst worden. Hierdoor zullen er minder kuilen of putten in het gras ontstaan door bijvoorbeeld poten van tuinstoelen of bij intensief gebruik. Het houdt tevens onkruid tegen en heeft een preventieve werking tegen ongedierte. Let er wel op dat dit doek volledig strak ligt, anders kun je oneffenheden terug gaan zien in het kunstgras. (Advies; zet het tijdelijk vast met pennen.)

Het leggen

Rol het kunstgras uit en controleer op (productie) fouten. – Het advies is om het kunstgras 24-48 uur te laten acclimatiseren op de te leggen locatie. (aangezien vanwege temperatuur verschillen er rek en krimp kan ontstaan) – Het kunstgras is het mooiste wanneer je tegen de vleug in kijkt.

Naden maken

Indien je meerdere stukken kunstgras naast elkaar wilt leggen zul je een naad moeten maken. Let hierbij goed op of de vleug dezelfde kant op ligt. – Sla vervolgens het kunstgras op de naad terug en snijdt van beide kanten 2 tuft rijen eraf (schoon snijden) – Leg daarna deze banen tegen elkaar aan en kijk of het goed ligt en je geen naad meer ziet. – Sla het kunstgras weer terug zodat je er de lijmband tussen kan leggen. – Smeer het lijmband in met de kunstgraslijm. Sla het kunstgras terug en werk de 2 stukken netjes tegen elkaar aan. Druk de naden stevig aan en laat daarna de lijm ca 1 uur uitharden.

Afwerking

Hierna kun je het kunstgras tegen de vleug in borstelen, zodat de spriet mooi rechtop komt. – Het kunstgras kan nu worden ingestrooid met invulzand voor een extra stabiele ligging. Dit is optioneel maar wordt wel sterk geadviseerd. Gebruik hiervoor tussen de 5 en 10 kilo kwarts zand per vierkante meter, afhankelijk van de hoogte en het type kunstgras. Veeg het zand tegen de vleug van het kunstgras in. Blijf net zo lang vegen tot er geen zand meer aan de oppervlakte zichtbaar is. – Nu het kunstgras bezand is kun je de kunstgraspennen plaatsen. We raden aan om elke 50- 100 cm een pen te plaatsen rondom. (Het goed vastzetten van het gras voorkomt rek en krimp)