Legwijzer houten vloeren, spijkeren of met tackers vastzetten

Je houten vloerdelen, multiplank of lamelparket kunnen in principe allemaal vastgespijkerd worden of met tackers – koploze nagels in een nietpistool dat op perslucht werkt – worden vastgezet. Het voordeel van een vaste houten vloer is dat deze niet omhoog kan komen door vocht en niet zo kraakt als je erover loopt. Een gespijkerde vloer is demontabel – al kost het wat moeite – en is daarom in principe verhuisbaar.

Voorbereidingen

  • Laat massief houten vloerdelen enkele dagen acclimatiseren in de ruimte waar hij komt te liggen, zo ‘went’ hij aan de luchtvochtigheid in die ruimte;
  • Multiplank en lamelparket moeten een dag acclimatiseren;
  • Leg je vloer bij voorkeur bij een relatieve luchtvochtigheid van 55 à 60%, dan heb je de minste kans op krimp of uitzetten. Heb je bijvoorbeeld net een muur gestukt, dan is de luchtvochtigheid veel te hoog. Jouw houten vloer neemt dan het vocht op en zet uit. Ga je deze planken leggen, dan zullen ze weer krimpen als de luchtvochtigheid weer normaal is geworden. Je hebt kans dat ze dan gaan barsten omdat je ze hebt vastgespijkerd.
  • Om diezelfde reden controleer je bij een nieuwe constructievloer met een (gehuurde) hygrometer of de vloer droog genoeg is, de vochtigheid mag bij een cement vloer niet meer dan 1,8% zijn en bij een anhydrietvloer mag dit niet meer dan 0,3% zijn.
  • Zorg voor je begint dat de vloer helemaal schoon, glad en leeg is.

Vastspijkeren op houten rachels

Door het gebruik van rachels kun je kleine oneffenheden of een licht verloop van de ondervloer corrigeren. Je kunt de dikte van de rachels namelijk variëren door er iets vanaf te schaven.

  • Lijm de rachels op de ondervloer, dwars op de legrichting van de vloer. Houd een tussenruimte van 30 tot 40 cm aan. Wil je de vloer ook weer weg kunnen halen, schroef de rachels dan vast in plaats van te lijmen. Laat de schroefkoppen verzinken.
  • Vul de ruimten tussen de rachels met isolatiemateriaal;
  • Spijker de planken op de rachels, volg daarvoor de aanwijzingen hieronder.

Vastspijkeren op houten draagvloer of multiplex platen

In plaats van multiplex is ook spaanplaat of MDF mogelijk.

  • Meet de breedte van de vloer en bepaal of je hele planken kunt nemen of dat je er in de lengterichting iets vanaf moet zagen. Als je door het gebruik van de volle breedte van de plank op het laatst nog maar een strip van 2 cm kunt leggen, is het verstandiger om voor de eerste en de laatste rij op maat gezaagde planken te gebruiken.
  • Leg de plank met de groef naar de muur op de rachels, houd een afstand van 1 à 2 cm tot de muur aan, dit is de ‘welrand’, de kier waarin het hout kan werken. Gebruik hiervoor afstandsblokjes of parketveren.
  • Spijker of ‘niet’ de plank vast door onder een hoek van 45 graden de koploze spijker of tacker door het mes in de houten ondergrond te drijven. Dit heet blind nagelen. Je kunt er ook voor kiezen om de planken zichtbaar te spijkeren of te schroeven. Dit kan een bijzonder authentieke uitstraling aan de vloer geven.
  • Gebruik bij het leggen van de tweede rij planken een stukje resthout om de plank met de groef met behulp van een hamer in het mes te kloppen. Sla nooit rechtstreeks met de hamer tegen het mes om beschadigen te voorkomen.
  • Gebruik bij het leggen van de laatste rij een beitel, koevoet – of een speciaal hulpmiddel dat je voor dit doel kunt kopen – om deze rij mooi strak tegen de voorlaatste rij te krijgen.
  • Haal na het leggen van de vloer meteen de afstandsblokjes weg.