Terug naar de Legwijzers en informatie

De Floorsite vloer ligt, nu nog de plintenplicht

Als je vloer van Floorsite er in ligt, zul je nog plinten willen aanbrengen om het geheel netjes en in stijl af te werken.

Hout of MDF

Je kunt kiezen voor houten plinten, maar ook voor plinten van MDF. MDF kun je bijvoorbeeld mooi in de kleur van de (deur)kozijnen en de muur schilderen, ook bestaan er MDF plinten die met een folie zijn omtrokken in een houtdessin of een kleur. Een kamer lijkt hoger als je de plinten in dezelfde kleur hebt als de muur. Dat heeft vaak een wat statige uitstraling. Kies je voor hout, dan kun je de plinten in de stijl van de vloer afwerken. Hiermee kun je een ruimte groter laten lijken. Met aan beide kanten een plint die 8 cm hoog is, lijkt je kamer 16 cm breder!

De juiste afmeting van de plint

De breedte van de plint hangt af van de breedte van de welnaad die je bij het leggen hebt aangehouden. Kies een plint die 2 mm breder is dan de welnaad, mocht de vloer krimpen, dan zie je niet meteen een kier tevoorschijn komen. Er zijn ook plinten die een speciale geul hebben waarachter je mooi een kabel kunt wegwerken. Met een overzetplint die hoger is dan de oude plint, kun je dat zelfde doen.

Plinten bevestigen

Plinten bevestig je altijd aan de muur, nooit aan de vloer, dit in verband met mogelijk werken van de vloer. Je kunt de plint aan de muur kitten of schroeven. Smalle plinten worden meestal geplakt, dikkere plinten worden vaak geschroefd. Ook zijn er plinten met een plakstrook verkrijgbaar. Als je de plinten gaat plakken, kun je ze het beste vooral al helemaal afwerken, dat scheelt weer wat gekruip over de vloer. Ga je schroeven, boor de gaatjes dan eerst voor, dat voorkomt splijten. Dat geldt niet alleen voor de houten plinten; ook MDF kan splijten. Je kunt voor een mooie schroef met een bolle kop kiezen, maar je kunt ook de schroef laten verzinken en de gaatjes opvullen met houtvuller of plamuur. Zo kun je de plinten mooi strak afwerken. Een plint die je met een bolle schroef vastzet, kun je net als de plinten die je vastkit, vooraf al afwerken.

Hoeken

Het mooiste is om de plinten in de hoeken in verstek te zagen. Op die manier kun je ook minder rechte hoeken netjes op maat maken. Heb je MDF plinten, dan kun je daar vaak ook bijpassende verbindingsstukjes voor de hoeken bij kopen, deze dan wel in een hoek van 45 graden en afwijkingen krijg je er niet mee weggewerkt.