Terug naar de Legwijzers en informatie

Vloerverwarming in combinatie met een houten vloer

Vloerverwarming heeft veel voordelen boven het verwarmen door middel van radiatoren. In het artikel Vloerverwarming en een vloer van Floorsite vertellen we daar meer over. Ook kun je daar meer informatie vinden over de verschillende soorten vloerverwarming én hoe de combinatie met verschillende vloeren uitpakt. Zo zul je er kunnen lezen dat vloerverwarming met een dry-back pvc-vloer het snelst een ruimte kan opwarmen.

In dit artikel gaan we verder in op de combinatie met een houten vloer.

Een opmerking vooraf

Heb je al vloerverwarming in je woning of op je kantoor, dan raden we aan in ieder geval ook contact op te nemen met de installateur of fabrikant van deze vloerverwarming. Er bestaan verschillende soorten en merken vloerverwarming en hoewel wij algemene richtlijnen kunnen geven, kan net jouw vloerverwarming afwijken van de standaard. Ook als je de vloerverwarming nog moet aanschaffen, is het verstandig ook navraag te doen bij de installateur of fabrikant van de vloerverwarming van jouw keuze.

Een houten vloer werkt

Je hoort weleens dat vloerverwarming niet goed te combineren is met een houten vloer omdat hout onder invloed van vocht en temperatuurverschillen uitzet en krimpt. Dit is inderdaad iets om rekening mee te houden. Let daarom op het volgende:

  • Hout moet niet te snel verwarmd worden. Vloerverwarming op basis van warmwater is daarom het meest geschikt. Het verwarmen gaat mooi gelijkmatig en geleidelijk, er zijn weinig temperatuurschommelingen. Dat is ideaal voor een houten vloer!
  • Elektrische vloerverwarming is ook mogelijk, mits je deze trapsgewijs kunt laten verwarmen en deze niet alleen een aan- en uitknop heeft.
  • Het verwarmen bij lage temperaturen – zoals dat gebeurt bij warmwatervloerverwarming en sommige elektrische vloerverwarmingssystemen – heeft het minste invloed op hout.
  • Smalle planken werken minder dan bredere planken.

Hout geleidt de warmte niet goed

Dit is een tweede argument dat wel gebruikt wordt om te zeggen dat een houten vloer niet goed samen zou gaan met vloerverwarming. In het algemene artikel over vloerverwarming, wordt uitgelegd dat de mate van warmtegeleiding – binnen bepaalde grenzen – vooral invloed heeft op het tempo waarin een ruimte verwarmd wordt.

Een ruimte met een houten vloer zal minder snel warm worden dan een ruimte met een pvc-vloer. Maar door de beperktere mate van warmtegeleiding blijft een houten vloer (veel) langer warm en kun je de vloerverwarming eerder laag zetten.

Er zijn nog enkele aandachtspunten:

  • Een geheel verlijmde vloer heeft een betere warmtegeleiding dan losse planken of vloerdelen. Het verwarmen gaat daardoor wat sneller.
  • Zorg bij een zwevend gelegde vloer voor de juiste ondervloer, bijvoorbeeld polyethyleen, dat geluid isoleert maar niet de warmte.
  • Eiken heeft een lagere warmteweerstand dan grenen.
  • Duoplank, lamelparket en een visgraatvloer hebben door hun verlijmde constructie ook een wat lagere warmteweerstand.
  • Hoe dikker de vloerdelen, hoe langer het duurt voor de warmte wordt vrijgegeven.

Uit bovenstaande kun je concluderen dat de voordelige eigenschap van een massief eiken vloer kan wegvallen tegen de voordelen die een dunnere vloer – bijvoorbeeld de visgraatvloer van 17 mm dik – heeft. Een en ander is wel te berekenen – en dat is door de deskundigen ook wel gedaan – maar de uitkomsten ervan zijn wat de verschillende houten vloeren betreft te verwaarlozen. Wel maakt het een duidelijk verschil of een houten vloer zwevend gelegd is of op de ondervloer is verlijmd. De laatste methode is duidelijk beter in combinatie met vloerverwarming.

Enkele aandachtspunten voor het leggen en de afwerking

  • Voor je je houten vloer gaat leggen, moet de vloer waar de verwarming op of in ligt goed droog zijn. Laat een nieuwe zandcementvloer zes weken drogen en uitharden.
  • Gebruik alleen geschikte lak of olie voor houten vloeren en lees duidelijk de handleidingen op de verpakkingen.
  • Volg het opstook protocol bij vloerverwarming voor houten vloer.