Terug naar de Legwijzers en informatie

Vloerverwarming in combinatie met een laminaatvloer

Vloerverwarming wint snel aan populariteit. In het artikel Vloerverwarming en een vloer van Floorsite vertellen we over de verschillende soorten vloerverwarming én hoe de combinatie met verschillende vloeren uitpakt. Zo zul je er kunnen lezen dat vloerverwarming met een dry-back pvc-vloer het snelst een ruimte kan opwarmen. In dit artikel gaan we verder in op de combinatie met een laminaatvloer. Wil je meer lezen over vloerverwarming met een houten vloer, kijk dan hier.

Een opmerking vooraf

Heb je al vloerverwarming in je woning of op je kantoor, dan raden we aan in ieder geval ook contact op te nemen met de installateur of fabrikant van deze vloerverwarming. Er bestaan verschillende soorten en merken vloerverwarming en hoewel wij algemene richtlijnen kunnen geven, kan net jouw vloerverwarming afwijken van de standaard. Ook als je de vloerverwarming nog moet aanschaffen, is het verstandig ook navraag te doen bij de installateur of fabrikant van de vloerverwarming van jouw keuze.

Laminaat van Floorsite

Niet elke soort laminaat is even geschikt voor vloerverwarming. De laminaat die Floorsite verkoopt, is dat wel. De waarden voor warmtegeleiding van alle soorten laminaat van Floorsite vallen ruimen binnen de marges die zijn gesteld voor een goede werking van vloerverwarming. De dunste planken – het Basic laminaat, met een dikte van 6 mm – zal het snelst verwarmen. Daarna volgt het Premium laminaat met een dikte van 7 mm en daarna het Exclusive laminaat van 8 mm dik.

Net als bij een houten vloer, moet je wel met enkele dingen rekeninghouden. Ook laminaat werkt namelijk, zij het minder dan hout. Let daarom op het volgende:

  • Het is belangrijk dat jouw vloerverwarming langzaam en bij lage temperatuur verwarmt, te snelle opwarming is niet goed voor het laminaat, het kan krimpen en zelfs barstjes gaan vertonen.
  • Warmwatervloerverwarming verwarmt altijd langzaam, elektrische vloerverwarming moet trapsgewijs in te stellen zijn als je deze wilt gebruiken met laminaat. Vaak is dit inderdaad mogelijk, maar oudere systemen kunnen soms alleen maar aan of uit worden gezet. Deze laatste zijn daarom niet geschikt in combinatie met laminaat.

Enkele aandachtspunten voor het leggen van laminaat

  • De ondervloer waar de verwarming in of op ligt, moet helemaal droog zijn voor je het laminaat gaat leggen. Een nieuwe zandcementvloer moet minimaal zes weken liggen. Anders kun je te maken krijgen met condensvorming onder de vloer.
  • Na het plaatsen van de vloerverwarming moet de dekvloer langzaam op temperatuur gebracht worden. Neem daar ruim de tijd voor, ongeveer drie weken. Zet dan de verwarming uit en laat deze 48 uur voor je de vloer gaat leggen, uit staan. De beste legtemperatuur is tussen de 15°C en 18°C. Dat komt overeen met een watertemperatuur van maximaal 20 graden.
  • Gebruik de juiste ondervloer. Géén warmte-isolerende folie, maar akoestisch polyethyleen (PE).
  • Verwarm de vloer de eerste keer stapsgewijs – bij voorkeur elke dag 5 graden meer – tot de gewenste temperatuur is bereikt. Doe dit ook aan het begin van het nieuwe stookseizoen. Laat de vloer niet warmer worden dan 26°C. Dit betekent bij een warmwatersysteem dat het water niet warmer moet worden dan 40°C.