Terug naar de Meest gestelde vragen

Sorteringen houten vloeren

Voor de parket vloeren van Floorsite wordt alleen hout gebruikt voor goede kwaliteit. Onvolkomenheden in afzonderlijke bomen of balken zorgen er voor dat het hout voor het parket wordt afgekeurd.

In de parketwereld wordt er vanaf het begin al onderscheid gemaakt tussen verschillende kwaliteitsniveaus van parket deze verschillen noem je de sorteringen van parket. (kwaliteit staat dus niet voor beter hout maar voor een andere sortering).

Onze kwaliteitsniveaus(sorteringen):

In onze sorteringen kan een afwijking van 10% voorkomen. In de houten vloeren kunnen op voorloop van tijd door vochtschommelingen lichte en grote scheurtjes in de toplaag ontstaan.

Prime
Geen noest, wel pitkwastjes, spint en kopscheuren niet toegestaan. De planken hebben lengtes tussen de 2000 en 2500mm met 10% kortere delen.

1-Bis
Noest max 18mm , spint en kopscheuren niet toegestaan. De planken hebben lengtes tussen de 2000 en 2500mm met 10% kortere delen.

Rustiek A
Noest max 35mm, spint en kopscheuren niet toegestaan. De planken hebben lengtes tussen de 2000 en 2500mm met 10% kortere delen.

Rustiek B
Noest max 70mm, minimaal spint toegestaan. De planken hebben lengtes tussen de 2000 en 2500mm met 10% kortere delen.

Rustiek A/B
Noest max 70mm, minimaal spint toegestaan. De planken hebben lengtes tussen de 2000 en 2500mm met 10% kortere delen.

Rustiek C of Rustiek
Noest alles toegestaan, spint toegestaan en verkleuring in het hout mogen. Ook kunnen er kleine hoogte verschillende in de planken zitten. Sommige noesten zijn lager en wilder gestopt. De vloeren kunnen tot 25% deelplanken bevatten. Door de werking van het hout kunnen de planken op de korte en lange zijdes niet strak aansluiten maar een paar mm speling kunnen hebben

Declassé
Parket met open noesten en kopscheuren en er mogen meer noesten in zitten dan bij rustiek en mag spint in voorkomen.

Noestarm
Noestarm van Europees of Russisch eiken is de meest lichte variant eiken die wij op deze markt kennen, de nerf is niet nadrukkenlijk aanwezig. De houtsoort oogt rustig omdat deze eiken vloeren nauwelijks looistof bevat en daarom is deze vloer niet goed te roken of te verouderen. Er zitten geen noesten wel kunnen pitkwastjes in voorkomen.

kwaliteitsniveau’s massieve vloeren

Rustiek
Noest alles toegestaan, rand spint toegestaan en kopscheuren toegestaan en verkleuring in het hout mogen. De planken hebben lengtes tussen de 2000 en 2400mm met 20% kortere delen.

Declassé
Parket met open noesten en kopscheuren en er mogen meer noesten in zitten dan bij rustiek en mag spint in voorkomen.


Hoe beter de kwaliteit, hoe duurder het parket. Parket van Prime of 1-Bis kwaliteit is aanzienlijk duurder dan hout van rustiek of noestarme russische kwaliteit.