Een warmtepomp wordt vaak beschouwd als een efficiëntere en milieuvriendelijkere manier om een huis te verwarmen dan traditionele verwarming met gas. Maar is het ook goedkoper? Het antwoord is niet eenduidig, aangezien er verschillende factoren zijn die de kosten bepalen.

Voordelen van een warmtepomp:

  • Lagere energiekosten: Een warmtepomp gebruikt minder energie dan traditionele verwarming, wat resulteert in lagere energierekeningen.
  • Langere levensduur: Een warmtepomp heeft een langere levensduur dan traditionele verwarming en vereist minder onderhoud, wat op termijn besparingen oplevert.
  • Subsidies: Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp, waaronder de ISDE-subsidie en de SDE+-subsidie.

Nadelen van een warmtepomp:

  • Hogere aanschafkosten: De aanschafkosten van een warmtepomp zijn hoger dan die van traditionele verwarming, waardoor het op korte termijn duurder kan zijn.
  • Hogere installatiekosten: De installatiekosten voor een warmtepomp zijn hoger dan die voor traditionele verwarming, waardoor het op korte termijn duurder kan zijn.

In conclusie, of een warmtepomp goedkoper is dan gas, hangt af van verschillende factoren, zoals de aanschaf- en installatiekosten, de energiekosten en de beschikbare subsidies. Over het algemeen wordt aangenomen dat een warmtepomp op lange termijn goedkoper is, maar op korte termijn kunnen de hogere aanschaf- en installatiekosten het duurder maken dan traditionele verwarming met gas.

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze Vloeren Guru die je op de hoogte houdt van Floorsite producten. Ook geeft Klaske handige tips om zo lang mogelijk van je vloer te genieten.