Houten vloeren en…

Houten vloeren zijn mooi, tijdloos en duurzaam. Maar daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Een houten vloer moet goed gelegd worden en op de juiste manier worden afgewerkt en onderhouden. Een en ander heeft te maken met het gebruik van de vloer. In een gezin met jonge kinderen of met huisdieren worden andere eisen aan de vloer gesteld dan wanneer de vloer voornamelijk belopen wordt door een of twee volwassenen.

Houten vloeren en kinderen

Jonge kinderen zijn dol op zand en water, een gelakte houten vloer is dat absoluut niet. De inloop van zand kan natuurlijk worden beperkt door kinderen hun schoenen uit te laten trekken, maar zand gaat ook in de kleren zitten. Een geoliede vloer ondervindt minder last van zand, hoewel het ook bij deze vloer zaak is om vaak te vegen en/of te stofzuigen.

Als kinderen die lekker op de vloer spelen met bijvoorbeeld lego of ander speelgoed met kleine onderdelen, bestaat de kans dat iemand per ongeluk op zo’n klein onderdeeltje stapt. Een klein legosteentje zal daar niet van kapot gaan, maar in een zachtere houtsoort kunnen gemakkelijk putjes ontstaan. Dit hoeft helemaal niet erg te zijn, zeker op een geoliede vloer niet, het geeft het hout juist een doorleefde uitstraling die veel mensen zo mooi vinden. Wilt u uw vloer graag zo strak mogelijk houden, dan is een eikenhouten vloer een betere optie dan een grenen vloer. Een kwalitatief goede olie – bijvoorbeeld een olie op basis van tungolie – is niet alleen redelijk waterbestendig, hij verhoogt ook de hardheid, zeker als er meerdere lagen van zijn aangebracht. Een ander voordeel van tungolie is dat deze olie geen stoffen bevat die schadelijk zijn voor de gezondheid, zelfs als een baby aan de vloer zou likken. Tungolie wordt ook gebruikt voor de afwerking van bijvoorbeeld houten slakommen of houten snijplanken. Overigens is het voor de vloer beter als kinderen níét aan de vloer likken! Speeksel van mens en dier bevat zuren die een geoliede vloer kunnen aantasten. Laat baby’s daarom ook altijd op een kleed spelen en niet direct op de vloer.

Houten vloeren en huisdieren

Net als kleine kinderen kunnen vooral honden na een lekkere bos- of strandwandeling zand mee naar binnen nemen, en water, wanneer ze zich na een regenbui eens flink uitschudden. Een met olie afgewerkte houten vloer is daarom ook voor gezinnen met huisdieren de beste keuze. Een gelakte vloer is bovendien veel gevoeliger voor krassen die door de nagels van honden en katten kunnen worden veroorzaakt. Een geborstelde vloer heeft reliëf, wat niet alleen heel mooi oogt, maar de vloer ook een zekere stroefheid geeft. Honden en katten zullen er minder snel op uitglijden als ze aan het spelen zijn. Ook knaagdieren die wel eens vrij rond mogen lopen in de kamer, zullen zo’n vloer waarderen.

Voor vogels geldt dat de vogelkooi het beste op een kleed of een plastic mat geplaatst kan worden. Zo wordt de vloer beschermd tegen geknoei met scherp zand en water uit het waterbadje.

Houten vloeren en muziekinstrumenten

Dat een ruimte waarin op een drumstel wordt gespeeld, goed geïsoleerd moet zijn, is wel duidelijk. Maar ook voor andere muziekinstrumenten die op de vloer staan zoals een piano, orgel of trommel én voor instrumenten die tijdens het bespelen op de vloer staan, zoals een cello of contrabas, geldt dat een houten vloer extra goed geïsoleerd moet worden. Hier moet dus bij het leggen van de vloer rekening mee gehouden worden. Er zijn verschillende manieren om een houten vloer te isoleren, welke in uw geval het meest geschikt is, kunt u het beste overleggen met een deskundige leverancier of parketlegger.

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze Vloeren Guru die je op de hoogte houdt van Floorsite producten. Ook geeft Klaske handige tips om zo lang mogelijk van je vloer te genieten.