Jouw vloer in de zomer

Hoewel er natte zomers tussen zitten, is de gemiddelde relatieve luchtvochtigheidsgraad in de zomer lager dan in de winter. Bovendien is het zonlicht feller en het aantal uren zon dat we hebben is groter. Deze dingen kunnen van invloed zijn op je vloer.

De zomer en je massief houten vloer

Luchtvochtigheid

Massief hout is gevoelig voor vocht. De celwanden in het hout nemen vocht op en staan het in droge tijden weer af aan de omgeving. Daarom zal bij een lage luchtvochtigheid de vloer in de zomer wat krimpen en dat heeft kieren tot gevolg.

Hoe kun je dit zoveel mogelijk tegengaan

  • Houd bij het leggen rekening met het werken van het hout. Een goede, gemiddelde beginsituatie is gemakkelijker te handhaven. Zorg er daarom voor dat je je vloer legt onder gemiddelde luchtvochtigheidomstandigheden. In huis is dat tussen de 50% en 60%. Maak als het nodig is, gebruik van een luchtbevochtiger of juist een luchtontvochtiger om dat percentage te bereiken en laat je planken een paar dagen in deze omstandigheden acclimatiseren.
  • Als je je massief houten vloer vast legt door te spijkeren of te verlijmen, kan het hout geen kant op. Een sterke afname van de luchtvochtigheid kan het hout echter wel doen barsten.
  • Gebruik bij de afwerking een middel dat het opnemen van vocht tegengaat. Veel afwerkingsproducten doen dat. Volg de aanwijzingen van de producent en bezuinig niet door een laag minder aan te brengen. Hierdoor kan de vochtwerende werking minder worden.
  • Houd de luchtvochtigheid in je woning in de gaten en regel bij met een luchtbevochtiger of ontvochtiger. Hout reageert niet zo heel erg snel, van schommelingen die zich snel herstellen zul je niet veel merken.
  • Heb je grote ramen waar gedurende langere tijd veel zonnewarmte door naar binnen komt, dan moet je extra opletten. De relatieve luchtvochtigheid kan daar snel afnemen.

Zonlicht

Afhankelijk van de afwerking die je hebt gekozen, is een houten vloer meer of minder gevoelig voor verkleuring onder invloed van zonlicht, of eigenlijk moet je zeggen dat de natuurlijke verkleuring meer of minder opvalt. Grenen hout is wat gevoeliger voor zonlicht dan eiken, maar ook eiken verkleurt langzaam maar zeker onder invloed van zonlicht.

Hoe kun je dit zoveel mogelijk tegengaan

  • Kies een afwerkingsproduct dat beschermt tegen zonlicht of kies een kleur waarbij het verkleuren minder opvalt. Net als bij een vochtwerend middel moet je het advies met betrekking tot het aantal lagen goed volgen.
  • Zorg voor goede zonwering.

De zomer en je multiplank of lamelparket houten vloer

Luchtvochtigheid

Een samengestelde vloer – multiplank of lamelparket – werkt veel minder dan een gewone houten vloer. Toch is het beter om ook bij een samengestelde vloer rekening te houden met de punten die we noemen bij de massief houten vloeren.

Zonlicht

De eiken toplaag van je samengestelde vloer is minder gevoelig voor verkleuring dan grenen, maar zal toch ook langzaam maar zeker gaan verkleuren. Een gerookte vloer wordt onder invloed van zonlicht wat donkerder en een naturel afwerking wordt wat geler. Het is aan te raden om je eiken vloer niet te veel aan intens zonlicht bloot te stellen, ook in verband met het snel lager worden van de luchtvochtigheid.

De zomer en je laminaatvloer

Luchtvochtigheid

Net als een samengestelde vloer werkt een laminaatvloer nauwelijks. De HDF of MDF dragende laag bestaat uit geperste houtvezels en die kunnen vocht opnemen. Maar door de kunststof toplaag en de melanine onderlaag krijgt HDF en MDF niet veel kans om uit te zetten of te krimpen. Alleen bij opkomend vocht uit de ondervloer of bij te nat dweilen of een lekkage, kunnen er flinke problemen ontstaan. Ondanks de geringe werking door de luchtvochtigheid in huis, is het toch verstandig om bij het leggen rondom een ruimte van ongeveer een cm vrij te laten.

Zonlicht

De laminaatvloeren van Floorsite zijn niet gevoelig voor zonlicht, ze zijn gegarandeerd kleurvast.

De zomer en je pvc vloer

Luchtvochtigheid

Je hebt wellicht gekozen voor een pvc vloer omdat deze vochtbestendig zijn. Jij hoeft dus wat je vloer betreft geen rekening te houden met de luchtvochtigheidsgraad in huis. Voor je eigen welbevinden is het trouwens helemaal geen gek idee om dat wel te doen. Een te droge lucht kan een droge mond, droge ogen en bijvoorbeeld hoofdpijn opleveren.

Zonlicht

Zonlicht zal de kleur van je pvc vloer niet aantasten. Wel kan bij extreme hitte – bijvoorbeeld een donkere vloer in een serre met grote raampartij waar urenlang de zon op staat – klikpvc loslaten.

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze Vloeren Guru die je op de hoogte houdt van Floorsite producten. Ook geeft Klaske handige tips om zo lang mogelijk van je vloer te genieten.