Terug naar de Legwijzers en informatie

Vloerverwarming en een vloer van Floorsite

Vloerverwarming is een goede manier om je huis te verwarmen en heeft veel voordelen. Er zijn geen radiatoren die ruimte in beslag nemen – je mooie vloer komt nóg beter uit! – en het binnenklimaat is aangenamer omdat de warmte gelijkmatig wordt afgegeven en er nauwelijks luchtstroming – convectie – plaatsvindt. Omdat het verwarmen bij lage temperatuur gebeurt, is het bovendien een energiezuinige manier van verwarmen. Tel daar nog bij dat de vloerverwarmingssystemen steeds verder geoptimaliseerd zijn en je begrijpt waarom deze manier van verwarmen steeds populairder wordt.

Elektrische vloerverwarming en warmwatervloerverwarming

Vloerverwarming op basis van warm water dat door buizen loopt, is het meest verkochte systeem als hoofdverwarming. Dat is vooral omdat het elektrische systeem te duur in stroomverbruik wordt als het als hoofdverwarming fungeert. Als bijverwarming of in kleine ruimtes zoals een badkamer, wordt de elektrische vloerverwarming wel regelmatig toegepast.

Twee vormen van warmwatervloerverwarming

Er zijn twee vormen van vloerverwarming met warm water: droogbouw en natbouw.

Natbouw wordt het meest toegepast. Hierbij worden de leidingen direct in de zandcementvloer – ook wel chape genoemd – gestort. Deze methode is goedkoper dan droogbouw maar warmt ook langzamer op omdat eerst de cementlaag boven de waterleidingen verwarmt moet worden voor de vloerbedekking kan worden verwarmd.

Bij droogbouw zijn verschillende systemen mogelijk, maar voor elk systeem geldt dat de waterleidingen boven de cementvloer liggen en de warmteoverdracht naar de vloerbedekking sneller verloopt.

Welke vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming

Een van de punten waar nog regelmatig verwarring over is, is de vraag welke vorm van vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming. En – omdat je op deze site bent – wil je waarschijnlijk ook weten of de vloeren die Floorsite verkoopt, geschikt zijn voor vloerverwarming. Het korte antwoord op die laatste vraag is: ja!

Omdat de huidige vloerverwarmingssystemen erg goed geïsoleerd zijn aan de onderzijde, kan de warmte eigenlijk alleen maar naar boven. Het tempo waarin dit gebeurt, heeft te maken met drie dingen:

  • Het vloerverwarmingssysteem. Zoals hierboven uitgelegd werkt het droogbouw watervloerverwarmingssysteem het snelst.
  • De soort vloerbedekking. Hoe lager de warmteweerstand van het materiaal, hoe sneller de warmte wordt doorgegeven en des te sneller de vloer verwarmd wordt. Een andere manier om dit uit te drukken is de warmtegeleidingscoëfficiënt. Hoe lager die is, hoe langzamer de warmte geleid wordt en hoe beter het materiaal isoleert. PVC geleidt de warmte erg goed en warmt daardoor snel op. Hout geleidt de warmte veel minder goed en warmt daarom langzaam op.
  • De dikte van de vloerbedekking. PVC is dun, daarom zal een pvc-vloer snel opwarmen. Een zwevend gelegde vloer heeft twee extra lagen boven het vloerverwarmingssysteem: een laagje lucht en een ondervloer. Hierdoor zal de vloer langzamer opwarmen.

Misschien is het je opgevallen dat boven deze bullet-list staat dat de warmte eigenlijk alleen maar naar boven kan. Dit suggereert al dat het ook anders kan. Als de laag erboven te dik is of de warmte te langzaam geleidt, komt de warmte er nauwelijks door en keert terug naar de warmtebron. De warmte zit gevangen, waardoor het warme water nauwelijks afkoelt en de vloerbedekking aan de onderkant warm blijft.

Vloerverwarming in combinatie met een pvc-vloer

Hierboven is al genoemd dat PVC een uitstekende warmtegeleider is. Als je daarbij ook nog eens voor dry-back kiest, heb je een snelle manier van vloerverwarming, zo niet de snelste manier.

Kies je toch liever voor klik-pvc – wat absoluut mogelijk is – dan is eigenlijk het enige waar je rekening mee moet houden, de juiste ondervloer. Deze mag niet warmte-isolerend zijn. Een polyetheen foam met akoestische eigenschappen is daarvoor de beste keuze.

Vloerverwarming in combinatie met een houten vloer of laminaatvloer

Een houten vloer en een laminaatvloer – althans de vloeren die Floorsite verkoopt – zijn beide geschikt in combinatie met vloerverwarming. Er gelden echter wel bepaalde aandachtspunten. Daarom hebben we hierover in twee andere artikelen geschreven. Je vindt het artikel over vloerverwarming in combinatie met een houten vloer hier en het artikel over vloerverwarming met een laminaatvloer hier.