Heb je voor een vloer van pvc van Floorsite gekozen, dan heb je gekozen voor een vloer die weinig of geen speciaal onderhoud nodig heeft. We vertellen je hier wat je kunt doen om je vloer mooi te houden.

Onderhoud van een PVC vloer

Een vloer van pvc – of dat nu dryback of klik-pvc is – heeft een toplaag die voorzien is van speciale PU-lak. PU-lak bevat voor een deel Polyurethaan, een polymeer die o.a. uit een harde en een zachte component bestaat. Daarom is deze laklaag zowel buigzaam als sterk en slijtvast. Het is die PU laklaag die af en toe onderhoud nodig heeft in de vorm van een polish. Kleine krasjes worden weer gedicht en de vloer krijgt tevens een nieuwe beschermlaag. Sommige merken hebben deze polish in twee soorten: mat en zijdeglans.
Bij normaal gebruik van de vloer is dit onderhoud eens per half jaar voldoende. Voor je de polish gebruikt, is het belangrijk de vloer te ontvetten met een speciaal middel voor pvc vloeren. Zo hecht de polish beter en bovendien wordt de vloer zo extra goed gereinigd.

Voor het normale, frequente reinigen van je pvc vloer let je op twee dingen:

  • Net als voor de andere vloeren van Floorsite geldt dat zand niet goed is voor je pvc vloer. Het schuurt de PU laklaag. Regelmatig stofzuigen of vegen en dweilen is daarom belangrijk.
  • Gebruik voor het dweilen een schoonmaakmiddel dat speciaal geschikt is voor pvc. Je kunt pvc gewoon nat dweilen, maar wil je je vloer snel droog hebben, dweil dan niet te nat.

De onderhoudsmiddelen van Floorsite

Floorsite heeft voor het frequente onderhoud een speciaal schoonmaakmiddel voor pvc-vloeren, namelijk PVC Cleaner. Het is een mild middel dat vriendelijk is voor je huid en andere materialen. Bovendien ruikt het lekker. Je gebruikt 50 tot 100 ml op een emmer van 10 liter. Dit is voldoende om 100 vierkante meter te reinigen. Na dweilen met dit middel nadweilen met schoon water.
Is je vloer (op bepaalde plekken) erg vuil geworden, gebruik dan de PVC Remover. Dit gebruik je in een verhouding van 100 tot 400 ml per 10 liter water. Hoe vuiler de vloer, hoe geconcentreerder de oplossing. Je gebruikt de PVC Remover ook als je je vloer van een nieuwe polish laag wilt voorzien. Je laat het middel ongeveer tien minuten inwerken en dweilt dan de vloer met schoon water goed na.
Tot slot hebben we nog de PVC Polish, die je gemiddeld eens per half jaar opbrengt. Dit doe je onverdund. Vervolgens goed laten drogen. Voor alle middelen van onze serie geldt: de eerste twee weken nadat je jouw vloer gelegd hebt, niet gebruiken.

Preventief

  • Vooral bij intensief gebruik van de vloer kun je met een goede schoonloopmat voorkomen dat er veel zand, nattigheid en vuil mee naar binnen komt.
  • Zet geen bloempotten direct op de vloer, maar gebruik een onderschotel zodat er geen (modder)water op de vloer kan komen.
  • Viltjes onder je stoelpoten en andere meubelen die regelmatig verschoven worden, helpen krasjes voorkomen.

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze Vloeren Guru die je op de hoogte houdt van Floorsite producten. Ook geeft Klaske handige tips om zo lang mogelijk van je vloer te genieten.