Je houten vloer afwerken

In een serie van berichten zullen wij diverse manieren van afwerken gaan behandelen, deze keer geven wij graag meer informatie hoe je een houten vloer kan lakken.

Je kunt een houten vloer op verschillende manieren afwerken. Elke manier heeft zijn eigen uitstraling maar ook zijn voor- en nadelen wat betreft het onderhoud van de vloer. Je hebt pure afwerkingsmiddelen zoals olie, lak, was of zeep, maar sommige kun je ook combineren. Bepaalde oliën kun je met lak afwerken en krijtverf kun je met olie afwerken. Hardwax bestaat uit olie en was, het is een veelgebruikte methode om een houten vloer af te werken.

Houten vloer lakken

Lak dringt nauwelijks in het hout, maar het vormt een harde, vaste laag óp het hout. Dit heeft als voordeel dat je na verloop van tijd je vloer kunt schuren en de vloer een heel nieuwe kleur kunt geven of kunt kiezen voor een andere afwerking. Als nadeel heeft het dat beschadigingen meer opvallen.

Er zijn verschillende soorten lak op de markt, de ene soort is meer geschikt voor harde houtsoorten, de andere voor zachtere houtsoorten. Daarnaast heb je 2-componentenlak en 1-componentenlak. De eerste is sterker en intensiever te belasten. Vaak kun je binnen een soort lak kiezen voor verschillende glansgraden. Zo heb je glanzend, zijdemat, mat en extreem mat. De extreem matte lak lijkt op de natuurlijke uitstraling van een geoliede vloer.

Je moet de lak dik opzetten, een dunne laag slijt veel sneller. De meeste soorten afwerkingslak zijn kleurloos. Je kunt een vloer kleur geven door een grondlak te gebruiken – een kleurbeits – en deze aflakken met een blanke vloerlak.

Het aanzien van een gelakte vloer:

Een gelakte vloer heeft – afhankelijk van de gekozen glansgraad – een meer of minder gladde, strakke uitstraling.

Onderhoud van een gelakte vloer

Een gelakte vloer is eenvoudig in het onderhoud. Hij trekt geen vuil aan. Een gelakte vloer moet meestal na zo’n 8 tot 10 jaar opnieuw geschuurd en afgewerkt worden. Diepe krassen zijn niet zo gemakkelijk weg te werken, maar voor lichte beschadigingen bestaan lakstiften die vrij goed werken. Heb je te maken met lokale slijtageplekken, dan kun je deze gewoon opnieuw lakken. Het verschil in kleur en glans dat je in het begin ziet, zal al snel minder opvallen.

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze Vloeren Guru die je op de hoogte houdt van Floorsite producten. Ook geeft Klaske handige tips om zo lang mogelijk van je vloer te genieten.