Terug naar de Legwijzers en informatie

Een vloer leggen op nieuwe vloerverwarming

Zoals je hier hebt kunnen lezen, zijn alle vloeren van Floorsite te combineren met vloerverwarming. In twee aparte teksten zijn we bovendien nader ingegaan op de combinatie met hout en de combinatie met laminaat. In dit artikel vertellen we over de voorwaarden waar de vloer aan moet voldoen voor je kunt gaan leggen en over het te volgen stookprotocol.

Opmerkingen vooraf

  • Informeer ook altijd bij de fabrikant van je vloerverwarming naar alle leginstructies en stookprotocollen. Floorsite geeft hier algemene informatie, gebaseerd op het leggen van laminaat, pvc en houten vloeren.
  • Voor het leggen van laminaat, pvc of houten vloeren heb je een vloerverwarmingssysteem nodig waarbij trapsgewijs de temperatuur afgesteld kan worden. Bij de meeste nieuwe systemen is dat het geval, maar vloerverwarmingssystemen die ouder zijn dan 1990 meestal niet.

Dikte van de cementdekvloer boven de vloerverwarming

Als je vloerverwarming is gelegd, moet daaroverheen nog een dekvloer komen. Die mag niet te dik zijn, maar ook niet te dun. Is hij te dun, dan kan hij breken bij het opwarmen en als dat gebeurt, heeft dat natuurlijk gevolgen voor je afwerkingsvloer, zeker als die verlijmd is! Ook is het aan te raden om in de dekvloer wapeningsvezel of een wapeningsnet te gebruiken.

Hoe dik de dekvloer moet zijn, hangt af van het soort dekvloer en de dikte van de buizen van de vloerverwarming.

  • Heb je een zwevende dekvloer – met isolatiemateriaal tussen de constructievloer en de dekvloer – dan moet de dekvloer de dubbele dikte hebben van de dikte van de verwarmingsbuizen. De maximale dikte is 5,5 cm.
  • Heb je geen zwevende dekvloer, dan moet de dekvloer boven de leidingen minimaal 2,5 cm en maximaal 3 cm dik zijn.

Droogtijd voor je cementdekvloer

Cementvocht stijgt van onderen af op naar boven en daar gaat tijd overheen. Hoe lang het duurt voor je cementdekvloer droog is, hangt af van de dikte van de vloer. Zie de de volgende tabel voor een indicatie van de droogtijden.

Dikte van de laag Aanbevolen droogtijd
Minder dan 4 cm 1 week per cm
5 cm 6 weken
6 cm 8 weken
Meer dan 6 cm + 4 weken per bijkomende cm

Je vloer moet een luchtvochtigheidsgraad hebben van maximaal 1,8% voor je mag beginnen met het leggen van je nieuwe vloer. Voor anhydrietvloeren – vloeren met kalk als bindmiddel die worden gevloeid in plaats van gesmeerd – mag dit zelfs maar 0,3% zijn.

Heb je vloerverwarming die in de dekvloer is gefreesd, dan moeten eerst de gleuven worden dichtgemaakt met egaline of cement. Dit moet ongeveer 24 uur uitharden bij een temperatuur van minstens 18°C.

Leg- en stookprotocollen

Een houten vloer, pvc vloer, laminaat of een samengestelde vloer als lamelparket, multiplank of een visgraatvloer vragen goede zorg met het opstoken van de vloerverwarming, lees en volg hier alle opstookprotocollen.