Je kunt een houten vloer op verschillende manieren afwerken. Elke manier heeft zijn eigen uitstraling maar ook zijn voor- en nadelen wat betreft het onderhoud van de vloer. Je hebt pure afwerkingsmiddelen zoals olie, lak, was of zeep, maar sommige kun je ook combineren. Bepaalde oliën kun je met lak afwerken en krijtverf kun je met olie afwerken. Hardwax bestaat uit olie en was, het is een veelgebruikte methode om een houten vloer af te werken.

Houten vloer met olie behandelen

Olie die voor vloeren gebruikt wordt, is een drogende olie. Dat wil zeggen dat deze een verbinding met zuurstof aangaat waardoor er een harde laag ontstaat. Niet-drogende olie – zoals olijfolie bijvoorbeeld – heeft die eigenschap niet. Olie trekt in het hout en ook daar wordt de verbinding met zuurstof gemaakt. Als pure drogende olie voldoende diep intrekt, wordt het hout waterbestendig. Van oudsher is lijnolie zo’n drogende olie die voor vloeren gebruikt wordt. Het is goedkoper dan de sterkere broer Tungolie. Tungolie wordt wel de koningin van de oliën genoemd. Het nadeel van beide soorten is dat ze een betrekkelijk lange droogtijd hebben. Tungolie droogt wat sneller dan lijnolie, maar je moet toch wel rekenen op een week uithardtijd. Om deze reden worden vaak siccatieven toegevoegd. Deze kunnen echter het hout minder waterbestendig maken. Bijna alle bestaande parketoliën zijn gemaakt op basis van lijnolie. Er worden naast siccatieven vaak ook pigmenten toegevoegd, waardoor parketolie in heel veel verschillende kleuren te verkrijgen is.
Naast deze natuurlijke oliën heb je ook nog de synthetische olieproducten om je vloer mee af te werken.

Tip: Je kunt ook je eigen vloerolie maken op basis van Tung-olie. Als je de olie mengt met 10% cameliaolie, 15% citrusolie of 10% natuurlijke terpentijn (dus geen synthetische terpentine!) krijg je een olie voor een zeer harde, duurzame, ecologisch verantwoorde vloer. Cameliaolie zorgt er ook voor dat het hout minder verkleurt. Tung-olie is prijzig, maar door zijn duurzaamheid is hij relatief goedkoop. Je hoeft je vloer namelijk maar eens in de vijf of zes jaar in de olie te zetten in plaats van eens per half jaar of per jaar.

Het aanzien van een geoliede vloer:

Een vloer die met olie is afgewerkt, heeft een matte, natuurlijke uitstraling.

Onderhoud van een geoliede vloer:

De meeste vloeren die met olie zijn afgewerkt, moeten na een half jaar of een jaar opnieuw in de olie gezet worden. Een en ander hangt af van het soort olie en het aantal lagen.
Beschadigingen kunnen gemakkelijk worden bijgewerkt. Bovendien vallen ze veel minder op dan bij een gelakte vloer.

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze Vloeren Guru die je op de hoogte houdt van Floorsite producten. Ook geeft Klaske handige tips om zo lang mogelijk van je vloer te genieten.